Iedere groente- en fruitsoort wordt geoogst in een bepaald seizoen in het jaar. Mensen die een eigen moestuin hebben weten dat heel goed. Soms eten ze een hele week sperziebonen, een andere week is de andijvie weer goed... Toch kunnen we gedurende het hele jaar groenten en fruit eten. Dit kan omdat er veel verschillende groente- en fruitsoorten zijn, omdat de teelt onder glas vervroegd of verlaat kan worden, doordat het geteeld wordt in een ander deel van de wereld, of doordat een product onder optimale omstandigheden heel goed bewaard kan worden. In de winkel merken we het seizoen hoofdzakelijk aan de prijs. Als het 'sperziebonenseizoen' is, zijn deze op z'n goedkoopst.
Wij verkopen in de schuur voornamelijk groenten die passen in het seizoen, dan zijn ze niet alleen goedkoper, maar ook nog eens heerlijk vers en dus op zijn lekkerst en niet van ver getransporteerd! En dat zijn niet de enige voordelen: seizoensgroenten voldoen ook nog eens perfect aan onze vitamine behoefte van dat seizoen. In wintergroenten zitten dus precies de vitamines die we in de winter nodig hebben. Hetzelfde geldt voor zomergroenten. Zo werkt dat in de natuur!
Ook ieder appelras kent zijn seizoen, waarin hij het beste gegeten kan worden. Wij beginnen het oogstseizoen met de Delcorf in augustus. Na de Delcorf is in de herfst de Cox's een heerlijk aromatische appel. Iets later in de herfst begint de Elstar lekker op smaak te komen of de Gala als je van een zoetere appel houdt. Deze laatste twee kunnen gedurende de hele winter worden gegeten. De Jonagold, een stevige frissappige appel, blijft het langst lekker. In het voorjaar kan deze nog volop gegeten worden. Bij de perenrassen eten we eerst de Triumph de Vienne, gevolgd door de zoetsappige Doyenné du Comice. De Conference is de hele winter tot ver in het voorjaar verkrijgbaar. Zie ook 'Rassen' onder Fruitteelt.